#glaspacientu - Klub Haemophamicus

17.9.2023

Svetovni dan varnosti pacientov 2023

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. september po celem svetu razglasila za Svetovni dan varnosti pacientov. Pod sloganom »Vključevanje pacientov za njihovo varnost«, se skriva znak priznanja ključne vloge, ki jo imajo pacienti, družine in negovalci pri varnosti zdravstvenega varstva. Dokazi kažejo, da ko so pacienti obravnavani kot partnerji pri njihovi oskrbi, se znatno povečajo njihova varnost, zadovoljstvo pacientov in zdravstveni rezultati. Če pacienti postanejo aktivni člani zdravstvenega tima, lahko prispevajo k varnosti svoje oskrbe in zdravstvenega sistema kot celote. V skupnosti motenj strjevanja krvi poznamo nekaj podobnega kot je pojem "shared decision making" oz. "skupno odločanje pacienta in zdravstvene stroke" pri pomembnih odločitvah pri njegovem zdravljenju.

S sloganom »Povzdignite glas pacientov!« WHO poziva vse deležnike, naj sprejmejo potrebne ukrepe za zagotovitev, da so pacienti vključeni v oblikovanje politik, zastopani v upravljavskih strukturah, sodelujejo pri sooblikovanju varnostnih strategij in so aktivni partnerji. v lastni oskrbi. To je mogoče doseči le z zagotavljanjem platform in priložnosti za različne tupe pacientov, njihove družine in skupnosti, da izrazijo svoj glas, pomisleke, pričakovanja in želje za izboljšanje varnosti, osredotočenosti na bolnika, zanesljivosti in pravičnosti.


Cilji Svetovnega dneva varnosti pacientov 2023 so:

  1. Dvigniti globalno zavest o potrebi po dejavnem sodelovanju bolnikov, njihovih družin in negovalcev v vseh okoljih in na vseh ravneh zdravstvenega varstva za namen izboljšanja varnosti bolnikov.

  2. Vključiti oblikovalce politik, vodje zdravstvenih storitev, zdravstvene in negovalne delavce, organizacije bolnikov, civilno družbo in druge zainteresirane strani v prizadevanja za vključitev bolnikov in družin v politike in prakse za varno zdravstveno oskrbo.

  3. Opolnomočiti bolnike in družine, da se aktivno vključijo v lastno zdravstveno oskrbo in izboljšanje varnosti zdravstvene oskrbe.

  4. Zagovorništvo nujnih ukrepov za vključitev pacientov in družin, usklajenih z globalnim akcijskim načrtom za varnost pacientov 2021–2030, ki naj jih sprejmejo vsi partnerji.

V Sloveniji poteka ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov močna nacionalna kampanja pod vodstvom Zveze organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), katera pripravlja širok nabor dogodkov za obeležitev navedenega svetovnega dne. Sodelovanju in ozaveščanju o ciljih varnosti pacientov se pridružuje tudi Klub HaemophAmicus, ki je z letom 2023 postal del družine ZOPS. 

Glas pacientu! In naj bo slišen na način, da doseže premik pri ozaveščanju o naši varnosti.

#glaspacientu in #svetovnidanvarnostipacientov

RB/HaemophAmicus

Previous
Previous

#glaspacientu - ZDL

Next
Next

#glaspacientu - Združenje za CVB