#glaspacientu - Zdravstveni dom Ljubljana

Svetovna zdravstvena organizacija je 17. september razglasila za Svetovni dan varnosti pacientov. V ta namen so 15. septembra po zdravstvenih ustanovah potekali Dnevi odprtih vrat s sloganom "Glas pacientu!".

https://www.zveza-pacientov.si/glas-pacientu/#dan-odprtih-vrat

Zdravstveni dom Ljubljana je v sodelovanju z Zvezo organizacij pacientov Slovenije 15. septembra 2023 v ZD Ljubljana – Center organiziral DAN ODPRTIH VRAT. 

Potekale so sledeče aktivnosti:

  • vodeni ogledi po zdravstvenem domu  

  • zdravstvene meritve - krvni sladkor, krvni tlak, individualne meritve in analiza telesne sestave  

  • registracija v portal za paciente  

  • stojnice 7 različnih društev  

Dan odprtih vrat smo zaključili z okroglo mizo na temo »Laični svetovalec za področje sladkorne bolezni« na kateri sodelovali:

·       asist.Tina Virtič Potočnik, dr.med., spec. druž. med., sodelavka na projektu SCUBY in zdravnica družinske medicine

·       Majda Mori Lukančič, sodelavka na projektu SCUBY

·       Tatjana Bleiweis, laična svetovalka

·       Marjan Sušelj, zastopnik pacientovih pravic

POUDARKI OKROGLE MIZE:

V okviru projekta SCUBY smo educirali in usposobili 36 oseb, ki nudijo laično podporo ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 (26 v Zdravstvenem domu Ljubljana in 10 v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec). Ti posamezniki so prostovoljci in ambasadorji zdravstvenega doma; predstavljajo vezni člen med bolniki s sladkorno boleznijo, zdravstveno institucijo in njenimi zaposlenimi ter lokalno skupnostjo. Vloga takšne osebe, ki nudi laično podporo, je ustvarjati spodbudno čustveno in socialno okolje ter nudenje praktične pomoči ljudem z enako boleznijo, kar je potrebno za uspešno vodenje bolezni in ohranjanje zdravja. Ti posamezniki nimajo zdravstvene izobrazbe, ampak imajo svojo lastno izkušnjo bolezni, zaradi česar predstavljajo velik vir energije za vseživljenjsko podporo drugemu bolniku. Z njimi lahko delijo svoje znanje in podobne izkušnje, tudi takšne, ki jih zdravstveni strokovnjaki nimamo.

Društvo diabetikov Ljubljana podpira delo laičnih svetovalcev za osebe s sladkorno boleznijo in podpiramo tudi njihovo redno izobraževanje. Sami smo že koristili znanje laičnega svetovalca pri eni od učnih delavnic in udeleženci so bili zelo zadovoljni. Vsekakor je potrebno poskrbeti, da jih bomo pridobili še več, saj bo verjetno potreba po tem vedno večja.

Zdravstveni dom Ljubljana ima sprejet Pravilnik o prostovoljskem programu. Vsaka oseba, ki je usposobljena za laično podporo bolnikom s sladkorno boleznijo podpiše dogovor in ima priponko z logotipom ZDL. Opravljeno delo je zavedeno v evidenco Filantropije Slovenije. Ta oseba je ambasador ZDL  in ni član strokovnega tima v ZDL. Ne prevzema del in nalog zdravstvenega tima v ZDL.

Osebo, ki želi nuditi laično podporo ljudem s sladkorno boleznijo, predlagajo edukatorice v Specialističnih ambulantah za sladkorno bolezen v ZDL, DMS v Centru za krepitev zdravja v ZDL, DMS v timu zdravnika družinske medicine in osebni zdravnik. Oseba - človek s sladkorno boleznijo, opravi izobraževanje in  predlagana DMS je v nadaljevanju mentor temu laičnemu svetovalcu. Ker sladkornega bolnika - laičnega svetovalca, zdravstveni delavec (zdravnik ali DMS) pozna, spremlja njegovo psihično in fizično kondicijo in tudi hitro zazna, kdaj sodelovanje ni več možno, Dogovor se ne podpiše več. Človek lahko tudi sam predlaga, da ne bo več aktiven.

Vsako leto mora zdravstvena institucija (ZDL) izobraziti od 5-7 oseb, ki so pripravljene sodelovati v laični podpori. S tem je zagotovljena kontinuiteta v bodoče.

Laični svetovalec deluje individualno samostojno v svojem okolju, skupine pa organizira vedno zdravstveni delavec in mu zagotovi prostore ali v lokalni skupnosti ali v ZDL.

Laični svetovalec je lahko tudi vez med društvom diabetikov in zdravstveno institucijo, ni pa nujno. Laični svetovalec se sam odloči ali bo član društva ali ne.

Marjan Sušelj, univ. dipl. psih. zastopnik pacientovih pravic:

Izkušnje iz medsebojne pomoči pacientov ob podpori zdravstvenega osebja bodo dobrodošle tudi za druga področja, kjer imamo opravka s kroničnimi boleznimi in velikim številom pacientov. Za uspeh je ključna pametna izbira laičnih svetovalcev in njihovo permanentno usposabljanje.

Previous
Previous

#glaspacientu - Klinika Golnik

Next
Next

#glaspacientu - Splošna bolnišnica Celje