Po ministru za zdravje ukrepom Zveze organizacij pacientov Slovenije zeleno luč prižigajo tudi na NIJZ in ZZZS

Sporočilo za javnost

Krovna Zveza organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), ki pod geslom Enoten glas pacientov združuje 30 društev pacientov in ima približno 300 podružnic na terenu, je po sedmih mesecih delovanja dosegla pomemben premik v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Na povabilo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so namreč danes za skupno mizo sedli vsi ključni akterji v slovenskem zdravstvenem sistemu; od zdravstvenega ministrstva do Zveze organizacij pacientov Slovenije, NIJZ in ZZZS. Vse z namenom, da čim hitreje udejanjijo ukrepe za boljšo dostopnost in večjo enakopravnost v zdravstvenem sistemu, ki jih je pripravila Delovna skupina za dostopnost in enakopravnost pri Zvezi organizacij pacientov Slovenije.

Za skupno mizo so sedeli: državna sekretarja na Ministrstvu za zdravje Tjaša Vidic in Tadej Ostrc, generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar, generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec, predsednica ZOPS Štefanija Lukič Zlobec, podpredsednik ZOPS Franci Gerbec, generalni sekretar ZOPS Gregor Cuzak, predsednica Delovne skupine za dostopnost in enakopravnost pri ZOPS Larisa Hajdinjak in član omenjene delovne skupine Tilen Recko.

Zbrani so soglašali, da so ukrepi, zapisani v dokumentu Stališča o dostopnosti in enkopravnosti, ki ga je pripravila omenjena delovna skupina zveze in ki jih je zveza predstavila na ponedeljkovi novinarski konferenci, izvedljivi, in sicer naj bi prve udejanili že čez dober mesec.

V ta namen bodo prihodnji teden imenovali člane delovne skupine, v kateri bodo predstavniki MZ, ZOPS, NIJZ in ZZZS, pa tudi Zdravniške zbornice Slovenije, njihova naloga pa bo, da za izvedbo ukrepov, ki jih je pripravila zveza pacientov, čim hitreje udejanji v prakso.

Javnost bo obveščena o poteku dela skupine. Dogovorjeno je bilo,  da usklajevanje dela skupine prevzame ZOPS.

 

Vse informacije za novinarje so na voljo tudi na www.zveza-pacientov.si/press

 

Ana Aleksandra Turk, predstavnica za komuniciranje in pravne zadeve, 051 349 892

Ljubljana, 11. januarja 2023

Priponka

Previous
Previous

Stališča o dostopnosti in enakopravnosti

Next
Next

Številka 111 za paciente na prvem mestu - vabilo na novinarsko konferenco