Pacienti proti vsakršnemu nasilju v zdravstvu

Sporočilo za javnost

Zveza organizacij pacientov Slovenije, ki združuje 30 različnih zvez, združenj in društev s področij različnih bolezni, hkrati izreka tako obsodbo kot obžalovanje zaradi napada, ki se je minuli teden zgodil na urgentnem oddelku Splošne bolnišnice Celje.

Obsojamo vsakršno nasilje, tako fizično, a tudi druge oblike nasilja. Če želimo imeti zdravstveni sistem, katerega osnovno poslanstvo je zdraviti, še pred tem pa vsaj ne škoditi pacientom, potem pričakujemo in smo soodgovorni za to, da so bolnišnice, zdravstveni domovi in ambulante varna okolja. Okolja, v katerih nas ne rabi biti strah pred soljudmi, ne nas pacientov in enako ne zdravnikov, medicinskih sester in vsega zdravstvenega osebja. Strah pred pogosto usodnimi boleznimi je čisto dovolj, zakaj bi k tem tegobam dodajali še psihično ali celo fizično obračunavanje.

Obžalujemo, da je do dogodka v Celju prišlo. Želimo verjeti, da gre za izjemo. Želimo verjeti, da bomo znali skupaj z vsemi deležniki, tudi mediji, na družabnih omrežjih, ter celo v komentarjih na to sporočilo besede umiriti, da se bodo še bolj pomirile misli, da bomo našli dialog, da ne bodo namesto nas govorile pesti, klofute ali še kaj hujšega.

Vse deležnike v zdravstvu pozivamo, da skupaj spremenimo kulturo dialoga v slovenskem zdravstvu.

Gregor Cuzak                              Štefanija Lukič Zlobec

generalni sekretar                        predsednica

V Ljubljani, 2. februar 2023

Najprej poskrbite za paciente, ne za prelaganje odgovornosti