Podpis izjave o sodelovanju med ZOPS in ZZS

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Zveze organizacij pacientov Slovenije in Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije sta danes v prostorih ZOPS na Trubarjevi 65 v Ljubljani podpisali Izjavo o sodelovanju. Besedilo izjave je na voljo na povezavi.

Partnerstvo društev pacientov z zdravstvenim osebjem že danes prinaša pomemben napredek pri opolnomočenju pacientov, izboljšanju kakovosti oskrbe ter prenosu izkušenj pacientov. Ko se povežeta stroka in izkušnje pacientov, se lahko premikajo meje, zlasti na področjih dostopnosti, pravočasnosti in kakovosti ter varnosti pacientov. 

"V Zdravniški zbornici Slovenije na podlagi tovrstnih izkušenj ocenjujemo ustanovitev  Zveze organizacij pacientov Slovenije kot pomemben korak k prepoznavanju in uresničevanju potreb in pravic pacientov. Cilj sodelovanja, ki se začenja z današnjim podpisom, je ustvarjanje pogojev v nacionalnem zdravstvenem sistemu za zagotavljanje zadostnih kadrovskih, strokovnih, tehničnih in drugih zmogljivosti ter evropsko primerljivih finančnih virov za izvajanje pravočasne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave," je ob tem povedala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović.

 "V zdravstvenem sistemu je veliko vključenih deležnikov, vsem je skupen en skupni imenovalec, dobrobit pacienta. Prepričani smo, da je ustavitev krize, stabilizacija razmer in končno napredek zdravstvenega sistema v interesu velike večine prebivalcev Slovenije, tako pacientov kot zaposlenih v zdravstvu. Reševanje težav zahteva sodelovanje, prekiniti je potrebno prakso kazanja na drugega, najprej je potrebno pospraviti pred lastnim pragom. Če želimo pacienti boljši položaj zase, je to deljena odgovornost ne le zaposlenih v zdravstvu, ampak vseh, tudi pacientov. Podpis izjave o sodelovanju z Zdravniško zbornico je le prva med tovrstnimi gestami nove krovne zveze pacientov. Podobne izjave o sodelovanju bomo predlagali tudi drugim deležnikom v zdravstvenem sistemu. To vključuje vse, tudi tiste organizacije ali gibanja, ki si poleg Zveze prizadevajo za boljši položaj pacientov," je povedala predsednica Zveza organizacij pacientov Slovenije Štefanija Lukič Zlobec.

V Zbornici in na Zvezi pričakujemo razvoj skupnih projektov, ki vključujejo ozaveščanje o zdravem načinu življenja ter pripravo sprememb sistema zdravstvenega varstva, ki bodo vključile pacienta in njegove svojce v zdravstveno obravnavo. Eden pomembnejših korakov bodo prizadevanja za vzpostavitvev novega nacionalnega sistema kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave pacientov in njihovih svojcev, vključno z uvedbo nekrivdne odškodninske odgovornosti države v primeru zapletov pri zdravljenju. Pacienti pričakujemo vključitev v svete ali projektne skupine vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu, od Ministrstva za zdravje, NIJZ, ZZZS, do bolnišnic in zdravstvenih domov, ter tudi drugih.

Previous
Previous

Številka 111 za paciente na prvem mestu - vabilo na novinarsko konferenco